Στα παράλια της Μεσογείου από τη Γαλλία ως την Ισπανία βρίσκουμε σπήλαια με προϊστορικές βραχογραφίες που έχουν δημιουργηθεί πριν 30 με 40.000 χρόνια. Οι  άνθρωποι που υποχρεώθηκαν να καταφύγουν στα σπήλαια είχαν πολιτισμό και αυτό μπορεί να το αντιληφθεί όποιος έχει ασχοληθεί με το σχέδιο και την ζωγραφική. Δεν μπορεί κάποιος, αν δεν υπάρχει μαι σχετική άνεση και ασφάλεια που δίνει ελεύθερο χρόνο και παράδοση και δάσκαλοι να διδάξουν, να αναπτύξει τέτοιες δεξιότητες. Και η προϊστορική τέχνη είναι  παρούσα σε όλα τα υπόγεια σπήλαια που ανακαλύπτονται στην Ευρώπη. Μάλιστα επειδή η απεικόνιση δεν έγινε σε μια εποχή αλλά στο ίδιο σπήλαιο πολλά έχουν και 8000 χρόνια απόσταση (παλαιότερο έως πιο πρόσφατο) συμβαίνει τα αρχαιότερα να είναι καλλιτεχνικά αρτιότερα. Κάποτε ίσως μάθουμε τι κατέστρεψε έναν προϋπάρχοντα πολιτισμό και υποχρέωσε τους ανθρώπους να καταφύγουν σε σπήλαια.

Η αφορμή για το κείμενο είναι η γνωριμία μου με ένα ακόμα σπήλαιο το σπήλαιο Σοβέ , Chauvet-Pont-d’Arc Cave. 

λιονταρια

Το Chauvet-Pont-d’Arc Cave είναι σπήλαιο της Νότιας Γαλλίας στην περιοχή του Ρήνου-Άλπεων και στην κοινότητα Vallon-Pont-d’Arc.

Περιέχει μερικά από τα παλαιότερα και καλύτερα διατηρημένα δείγματα τοιχογραφιών στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 1994, και θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά προϊστορικά μνημεία παγκοσμίως, έχοντας χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Ουνέσκο τον Ιούνιο του 2014 .

Έχουν καταγραφεί εκατοντάδες τοιχογραφίες ζώων, που απεικονίζουν τουλάχιστον 13 διαφορετικά είδη, κάποια από τα οποία δεν έχουν συναντηθεί σε άλλες τοιχογραφίες της εποχής των παγετώνων. Έχουν απεικονιστεί μεταξύ του 29.000 και του 38.000 προ Χριστού. Αντί να περιορίζονται στην απεικόνιση των γνωστών φυτοφάγων της εποχής όπως άλογα, βοοειδή και μαμούθ, οι τοίχοι του σπηλαίου επίσης έχουν αναπαραστάσεις λιονταριών, πανθήρων, αρκούδων και υαινών.

Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να κάνετε μια ψηφιακή περιήγηση. http://archeologie.culture.fr/chauvet/en/virtual-visit

Αξιοσημείωτα πέραν των άλλων είναι:

  • Ένα γυναικείο γυμνό σώμα που αποκαλύπτεται μέσα απο μια απεικόνιση λιονταριού έχοντας από πάνω της ή φορώντας ως μάσκα ένα κεφάλι ταύρου. Έχει ονομαστεί η Αφροδίτη Μάγος ή η Αφροδίτη ο Μινώταυρος.

sorcerer-venus

  • Παλάμες ζωγραφισμένες με τον τρόπο που κάνουν σήμερα τα παιδιά.

  • Οργανωμένο σχήμα με τελείες. Σε όλα τα προϊστορικά σπήλαια έχουν παρατηρήσει την ύπαρξη σειράς με τελείες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ήταν ένας κώδικας επικοινωνίας (είδος γραφής) της εποχής.

  • chauvet-cave

Άλλες πληροφορίες στο https://en.wikipedia.org/wiki/Chauvet_Cave#cite_note-11