Φυγόκεντροι Άνθρωποι II – Ημερολόγιο Καταστρώματος

Film Melancholia, Lars Von Trier, 2011

Του Δημήτρη Σουκούλη απο το https://nosensewords.wordpress.com

Ημερολόγιο Καταστρώματος

Χρόνος διάρκειας από την τελευταία ενημέρωση: 6 ηλιακά χρόνια από το Big Bang

 

Πάει καιρός που, εγώ και μερικοί άλλοι της γενιάς μου – λίγοι οι παρόντες στο προσκλητήριο – βρεθήκαμε, από εξωτερικές ίσως πιέσεις, να διασχίζουμε, με ελλειπτική τροχιά στο χωροχρόνο, τα αστρικά στοιχεία, περνώντας με κίνδυνο συντριβής ανάμεσά τους, διαγράφοντας ζιγκ ζαγκ τρέλας και απεγνωσμένης αυτοσυντήρησης, όταν άλλοι έχουν ευθυτενή και στοχευμένη πορεία στη ζωή τους, χωρίς καθυστερήσεις και χρονοτριβές.

Συναντήσαμε στο διάβα μας κι άλλους συνομίληκους σαν κι εμάς, κι άλλους οργανισμούς κι άλλα ουράνια σώματα διαφορετικής ηλικιακής σύνθεσης. Ίσως να μην έχει να κάνει με τη γενιά, με την ηλικία. Το πιστοποιητικό γέννησης και κλάσης να μην είναι το αυταπόδεικτο. Η ταχύτητα όμως δεν μας επέτρεψε να συγκρατήσουμε ούτε το σχήμα τους, καθώς διακτινιζόμασταν έκθαμβοι και απορημένοι στο αβέβαιο άπειρο, ούτε είχαμε, “ονειροπαρμένοι”, την ψυχική διάθεση και την πνευματική διαύγεια να αποτυπώσουμε στους χάρτες μας την πορεία τους. Να μετρήσουμε με τη μεζούρα συμπαντικής μοδίστρας την ουρά των άλλων “κομητών” που κατά καιρούς περνούσαν από το βάθος του ορίζοντά μας, για να μπορέσουμε, – αν μας προκύψει σωστά ο τελικός υπολογισμός με το αδύναμο του μυαλού, ό,τι δηλαδή μας είχε περισσέψει ακόμα – να τους εντοπίσουμε ξανά, ν’ ανταλλάξουμε εντυπώσεις για να αναρωτηθούμε στην εκρηκτική σύσταση των καυσίμων που μας ώθησε σε αυτή την ασυνείδητη φυγή. Να σκεφτούμε τα αίτια της έκρηξης, του προσωπικού μας Big Bang, γιατί τότε δεν είχαμε καθαρή τη συνείδηση, ήμασταν νηφάλιοι όσο και ένας που μόλις ταραγμένος ξύπνησε κι άρχισε να τρέχει. Είναι γεγονός πάλι πως ήμασταν οι χείριστοι ιχνηλάτες του σύμπαντος. (Πάντα ήμασταν απροετοίμαστοι και πρόχειροι και το οφείλουμε εν μέρει στην παιδιάστικη αφέλειά μας, στην αναβλητικότητά μας που την έθρεφαν οι θαμμένοι φόβοι μας).

Η ώθησή μας, παλιά και απονευρωμένη, έχει πια σταματήσει. Τα συστήματα πλοήγησης πια δεν απαντούν στις εντολές μας. Πίσω μας το ανεξερεύνητο ακόμα χάος και μπροστά μας μια ιριδίζουσα Ανδρομέδα. Τώρα πια που έχει τελειώσει το παραλήρημα εμπύρετου, όπως το πρωί κάθιδρος στα στρωσίδια του, τον ξυπνά το φως που ανατέλλει και του αναγγέλλει το τέλος της αρρώστιας και την είσοδό του στο στάδιο της ανάρρωσης, πρέπει να μαζέψουμε τις σκόρπιες πληροφορίες, πρόχειρα σκίτσα και διαγράμματα πεταμένα, αποφθέγματα μετά από τη παύση της κοσμικής καταιγίδας στο ξημέρωμα της νηνεμίας και SOS παράκλησης, και να συνθέσουμε τα Έργα και τις Ημέρες  ενός άλλου Ησίοδου. Ξέρουμε πως είναι δύσκολο. Να βρεις, δηλαδή, ένα σημείο αναφοράς στις τόσες αντικρουόμενες αντιφάσεις που έχεις πέσει κατά τη διάρκεια της φυγόκεντρης τροχιάς σου. Να βρεις μια αλήθεια και μία άλλη ουσία. Θα μας αρκούσε, πάντως, ζαλισμένοι όπως είμαστε, ένα πρόχειρο αποτέλεσμα στις άλογες συναρτήσεις μας, στους υπολογισμούς μας. Ακόμα κι ένα κατακάθι συμπεράσματος ευκολόπιοτο. Το νόημα της ζωής μας, ίσως να έχει πολλές πτυχές, οι ουσίες της διαφορετικές κάθε φορά. Δεν το αρνούμαστε. Φάσματα διαφορετικών συχνοτήτων ανάλογα με τις περιστάσεις. Κι όπως πάντα, ως αδύναμος μαθητής στην τάξη, αργούμε να φτάσουμε σε τελειωτικά, ή μισά συμπεράσματα, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους, λάτρεις και αναπαραγωγούς δογμάτων και παγκόσμιων νόμων, που τα μοιράζουν δεξιά και ζερβά σαν τραπουλόχαρτα. Θαυμάζουμε όμως  τη σβελτάδα τους και την ευκολία των φωτοτυπημένων ρήσεων.

Μετά από την αποτυχία μας να συμμορφωθούμε σε μια αναχρονιστική πια “Νέα Αντικειμενικότητα” στην τέχνη κυρίως που έχει εξοκείλει και στην καθημερινότητα όλων και μιας πορσελάνινης, κάλπικης ευαισθησίας, εμείς ηθελημένα περιθωριακοί των κοινωνικοοικονομικών και πολιτισμικών δομών, θα πρέπει να κηρύξουμε ένα καινούργιο μανιφέστο, ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης της ζωής. Να ανακαλύψουμε ξανά τι δεν πάει καλά, τι δε δουλεύει στις σχέσεις μας, ανάμεσά μας, μεταξύ εμένα κι εσένα, μεταξύ εσένα και του αλλουνού, του εκείνου με τον παραδίπλα, ποιο γρανάζι παραμένει ακόμα αλάδωτο και τσιρίζει προβάλλοντας αντίσταση. Ν’ ανακαλύψουμε, αν μπορέσουμε, μια νέα ευαισθησία, που θα φέρει τη δικαίωσή μας.

Creative Commons Αναφορά Δημιουργού -Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές . Παροχή δικαιωμάτων πέρα από τα πλαίσια αυτής της άδειας μπορεί να είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση dim.soukoulis@gmail.com, επικοινωνώντας με τον ίδιο τον δημιουργό.