ΑΒΑΤΟΝ_146

Στο περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ Αυγούστου που κυκλοφορεί υπάρχει μια συνέντευξη προϊόν μιας μεγάλης συζήτησης που είχα με τον αστροφυσικο Μάνο Δανέζη για τη σημερινή κατάσταση και την κοινωνία, την κρίση, το νέο Πολιτισμικό Ρεύμα και το νέο Τύπο Ανθρώπου που βρίσκεται προ των πυλών…

Μερικά αποσπάσματα:

…Για να αλλάξει ένας πολιτισμός πρέπει να αλλάξει ο μέσος πολίτης και να συνειδητοποιήσει ορισμένα πράγματα, και όχι να γίνουν σοφότερες κάποιες κλειστές ομάδες ανθρώπων, ας πούμε η επιστημονική κοινότητα.

Και για να μπορέσεις να πείσεις την κοινωνία των ανθρώπων, των μέσων πολιτών του Δυτικού πολιτισμού, πρέπει να πείσεις δια του πειράματος.

Η σύγχρονη φυσική, οι σύγχρονες θετικές επιστήμες έχουν πλέον αποδείξει γεγονότα που κάποτε τα θεωρούσαμε απελευθερωτικούς μύθους, μεταφυσική, μυθολογία, πράγματα που μας αρκούν για να αλλάξουμε τον πολιτισμό σε αυτή τη φάση, να τον κάνουμε καλύτερο. Δεν ξέρω αν θα είναι τέλειος. Ας τον κάνουμε καλύτερο και ας αφήσουμε στα παιδιά μας να προχωρήσουν στη συνέχεια.

Πρέπει όμως να τον αλλάξουμε εδώ και τώρα. Εάν καταρρεύσει ο Δυτικός πολιτισμός χωρίς να αλλάξει, ουαί τοις ηττημένοις. Θα περάσουμε σε άλλα σχήματα, τα οποία δεν θα μας αρέσουν καθόλου.

Ο πολιτισμός λοιπόν θα αλλάξει, είτε το θέλουμε είτε όχι. Το αν θα αλλάξει προς το καλύτερο ή το χειρότερο, είναι στο δικό μας χέρι…

 

… Εδώ μπαίνει η έννοια της συνειδητότητας. Η λέξη συνειδητότητα προκύπτει από τις λέξεις συν-είδηση. Το συν είναι συνδετικό της ελληνικής γλώσσας που λέει όλοι μαζί, ισότιμα. Είμαστε συνοδοιπόροι, όλοι μαζί. Η είδηση είναι ένα γεγονός που ήδη έχει συντελεστεί κι εγώ δεν το ξέρω και κάποιος μου το λέει.

Άρα η συνείδηση είναι ένας δρόμος γνώσης, γεγονότων που ήδη έχουν συμβεί και κάποιος μου μεταφέρει. Εκείνος που τα μεταφέρει λέγεται άγγελος. Και για να μην πάμε στα φτερά και στα πούπουλα των αγγέλων, λέω το φως, για παράδειγμα, είναι άγγελος γεγονότων, γιατί μέσω του φάσματος μου λέει για τη ζωή των αστεριών, για τη σύστασή τους, για μυριάδες πράγματα.

Άρα λοιπόν η συνείδηση δεν είναι κατάσταση, η συνειδητότητα είναι ένας δρόμος που αυξάνεται συνέχεια, τον προχωράς όσο συνειδητοποιείς πράγματα…

 

…Οι καλοί δεν μπορούν να κάνουν κόμμα, οι καλοί πρέπει να βρίσκονται παντού, να αποτελέσουν ένα άλλο πολιτισμικό ρεύμα. Αν πέσει κάποιος κάτω και λιποθυμήσει στο δρόμο, θα τρέξουν δέκα άτομα να τον σηκώσουν. Εάν τους ρωτήσεις τι «ψηφίσατε», μπορεί καθένας στην κάλπη να έριξε κάτι διαφορετικό, τώρα όμως έτρεξαν όλοι.

Αυτοί όλοι που τρέξανε είναι σοσιαλιστές και δεν το καταλαβαίνουν. Σοσιαλιστές όχι με την έννοια των κομμάτων, αλλά με την έννοια του πολιτισμικού ρεύματος του social, του κοινωνισμού.

Θα πρέπει να αλλάξουμε τον πολιτισμό σε ουμανιστικό και τον άνθρωπο σε έναν κοινωνισμό που δεν υπάρχει σε κανένα κόμμα.

 

http://www.archetypo.com.gr/index.php/2013-10-26-12-58-56/avaton-138