ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

hub

               Suresh Rattan και Στάθης Γκόνος, Living a healthy life beyond 100

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για πέμπτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016, στις 20:00, σας προσκαλούμε στην τέταρτη φετινή συνάντηση του Hub Science με θέμα «Living a healthy life beyond 100». Πρόκειται για μια μοναδική συζήτηση μεταξύ του καθηγητή βιογεροντολογίας Suresh Rattan και του ερευνητή βιοχημείας Στάθη Γκόνου.

hub2

Η γήρανση είναι μια αναπόφευκτη φυσιολογική διαδικασία που περιλαμβάνει περίπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ γενετικού υλικού και περιβάλλοντος. Ενδελεχής έρευνα τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει ότι η διατήρηση της ομοιοστασίας ενός οργανισμού συνδράμει στην ευζωία και στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής. Διάφορα αντιγηραντικά προϊόντα έχουν πρόσφατα προκύψει στηριζόμενα σε αυτά τα ευρήματα. Η «τέταρτη υγιής ηλικία» είναι πλέον προ των πυλών! Η συζήτηση θα αναδείξει τους «μηχανισμούς αντιγήρανσης», αλλά θα εστιάσει επίσης στα ευρύτερα φιλοσοφικά θέματα που άπτονται της ζωής και του θανάτου.

Suresh Rattan

Ο Δρ. Suresh Rattan είναι βιογεροντολόγος, δηλαδή ειδικεύεται στη βιολογία της γήρανσης. Διευθύνει το εργαστήριο Κυτταρικής Γήρανσης, στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Aarhus (Δανία). Έχει βραβευθεί με το μετάλλιο Γεροντολογίας Lord Cohen από τη Βρετανική Εταιρεία για την Έρευνα σχετικά με τη Γήρανση, και σε επίτιμο διδάκτορα από τη Ρωσική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών. Είναι ο σημερινός πρόεδρος Βιολογίας στο Ευρωπαϊκό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας (IAGG-ER). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 230 επιστημονικά άρθρα και 15 βιβλία, συμπεριλαμβανομένων και βιβλίων για τα παιδιά και το ευρύ κοινό. Είναι ο ιδρυτής και EditorinChief του έγκριτου διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Biogerontology, του εκδοτικού οίκου Springer. Εκτός από το εντυπωσιακό ερευνητικό του έργο, ασχολείται ενθουσιωδώς με την επικοινωνία της επιστήμης. Στον ελεύθερό του χρόνο ανακαλύπτει τις χαρές της ινδικής κλασικής μουσικής παίζοντας τάμπλα. Η προσωπική του ιστοσελίδα του είναι http://www.sureshrattan.com.

 

Στάθης Γκόνος

Ο Δρ. Στάθης Γκόνος είναι Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ι.Β.Φ.Χ.Β και Docent στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Όρεμπρο (Σουηδία). Είναι πτυχιούχος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Γλασκώβης και διετέλεσε Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ludwig/University College London. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες ερευνητικές εργασίες και κατέχει Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας από τα οποία κυκλοφορούν αντιγηραντικά προϊόντα. Διετέλεσε «Εμπειρογνώμων» της Ε.Ε. στη «Μελέτη της ανάπτυξης του ανθρώπου και της γήρανσης» και Αναπλ. Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. στη «Γονιδιωματική και Βιοτεχνολογία για την Υγεία». Είναι μέλος του Δ.Σ. της International Union of Biochemistry & Molecular Biology και Αρχισυντάκτης της επιθεώρησης «Mechanisms of Ageing & Development». Η Επικοινωνία της Επιστήμης, την οποία ιδιαίτερα υποστηρίζει συμμετέχοντας σε αντίστοιχες εκδηλώσεις – και σε διεθνείς οργανισμούς (UNESCO, Ευρωκοινοβούλιο κ.α.) – είναι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του.

Είσοδος ελεύθερη

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά

The Hub Events, Αλκμήνης 5, Αθήνα (Mετρό Κεραμεικός)

τηλ : 210-3411009 e-mail : info@thehubevents.gr

web: http://www.thehubevents.gr και http://www.thehubscience.com/

facebook: https://www.facebook.com/events/1565732443752155/

Πότε

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 20:00

Χορηγ

Μέγας Χορηγός Επικοινωνίας

ΒΗΜΑ science http://www.tovima.gr/science/

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ, art&life, debop.gr, diorismos.gr, eirinika.gr, επιχειρώ, forfree, openscience, QualityNet

Πληροφορίες

τηλ.: 210-3411009, 210-6395458 (Κα Ελένη Γραμματικοπούλου)

email: info@thehubevents.gr και eleni.gramma@gmail.com

web: http://www.thehubevents.gr και http://www.thehubscience.com/

facebook: https://www.facebook.com/events/1565732443752155/