Χτυπήστε τις καμπάνες που μπορούν ακόμα να ηχήσουν

Ξεχάστε τις ιδανικές σας προσφορές (ή θυσίες)

Υπάρχει μια ρωγμή, μια ρωγμή σε όλα

Με αυτό τον τρόπο εμφανίζεται το φως

» Δεν αποτελεί δικαιολογία … η θλιβερή κατάσταση … και το μέλλον δεν αποτελεί δικαιολογία για την παραίτηση από τις προσωπικές σας ευθύνες απέναντι στον εαυτό σας και τη δουλειά σας και την αγάπη σας. «Χτυπήστε τις καμπάνες που μπορούν ακόμα να ηχήσουν»: είναι λίγες και απομακρυσμένες, αλλά μπορείτε να τις βρείτε.

Ξεχάστε τις ιδανικές  προσφορές ή θυσίες που δώσατε. Είναι  τα εμπόδια και οι αναστολές που εμποδίζουν τη ζωή σας  Επειδή εμείς συγχέουμε αυτή την ιδέα και έχουμε ξεχάσει τον κεντρικό μύθο του πολιτισμού μας, που είναι η εκδίωξη από τον κήπο της Εδέμ.

Αυτή η κατάσταση δεν επιδέχεται λύση ή τελειότητα. Αυτός δεν είναι ο τόπος  όπου μπορείτε να κάνετε τα πράγματα τέλεια, ούτε στο γάμο σας, ούτε στη δουλειά σας, ούτε τίποτα, ούτε την αγάπη σας για τον Θεό, ούτε την αγάπη για την οικογένειάς σας ή τη χώρα σας.

Το πράγμα είναι ατελές. Και το χειρότερο, δεν υπάρχει μια ρωγμή σε ό, τι μπορείτε να βάλετε μαζί, φυσικά αντικείμενα, ψυχική αντικείμενα, κατασκευές κάθε είδους.

Αλλά από εκεί (από μια ρωγμή) είναι όπου το φως μπαίνει, και εκεί είναι  η ανάσταση και  εκεί είναι  η επάνοδος, και εκεί είναι η μετάνοια . Είναι με την αντιπαράθεση, με τη συντριβή των πραγμάτων…

…Με αυτό τον τρόπο εμφανίζεται το φως»

Leonard Cohen