Στο καλοκαιρινό ΑΒΑΤΟΝ μια εξαιρετική συνέντευξη του Στέφανου Ροζάνη με τίτλο, Ο ερωτευμένος άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Ένας σύγχρονος φιλόσοφος συνομιλεί με τον Στέφανο Ελμάζη για τα αίτια της σημερινής κρίσης περνώντας από τον Σπινόζα και τον Χάιντεγγερ στον Ρεμπώ και την Καμπαλά.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Αντιγράφω τρεις φράσεις:

…Κι έλεγε ο Χάιντεγγερ: «αν θέλετε να δείτε ποιες είναι οι ανάγκες του ανθρώπου πάρτε ένα μολύβι και μία κόλα χαρτί. Ότι μπορείτε να καταγράψετε, να ταξινομήσετε, να κατηγοριοποιήσετε, να κατατάξετε δεν είναι ανάγκη. Ότι δεν μπορεί να μπει στην καταγραφή, δεν μπορεί να μπει στην ταξινόμηση, δεν μπορεί να μπει στην κατηγοριοποίηση, ε, αυτό είναι ανάγκη και η ουσιαστική ανάγκη του ανθρώπου είναι ο Έρωτας όπως το θέσαμε προηγουμένως.

… α-λήθεια δεν σημαίνει ότι έχω μια α-λήθεια στον εξωτερικό κόσμο… είναι άλφα στερητικό και λήθη σημαίνει δεν αφήνω τον εαυτό μου να πέσει μέσα στη λήθη. Άρα όλη η αντίσταση, σε εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά, θα πρέπει να βρίσκεται στη δημιουργία αυτών των κοινοτήτων έτσι ώστε να συγκρατήσουν το ανθρώπινο άτομο, το ανθρώπινο υποκείμενο, από την καταστατική του ροπή προς τη λησμονιά. Αυτό γίνεται κατ’ εξοχήν μέσω της Παιδείας και κατά δεύτερον μέσω μιας ξεχασμένης διαδικασίας που λέγεται Μύηση.

… Η ουτοπία δεν είναι για να πραγματοποιείται, γιατί τότε δεν θα ήταν ουτοπία. Η ουτοπία είναι το μη δυνατόν να πραγματωθεί, το οποίον όμως μη δυνατόν να πραγματωθεί οδηγεί την πράξη του ανθρώπου.

 

Περισσότερα για το περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ και τις εκδόσεις του στο

http://www.archetypo.com.gr/