Η Ελίτ της Παράνοιας

Από το Περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ- Εν Ιορδάνη

Όπως οι περισσότεροι φαντάζομαι, παρακολούθησα τις τελευταίες μέρες στην τηλεόραση το διεστραμμένο παιχνίδι ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή «Ένωση» και στην Κύπρο.

Μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, μάθαμε ότι η μεγαλόνησος έχει μια ιδιόρρυθμη οικονομία – την είχε ήδη το 2008, όταν μπήκε στο ευρώ. Και ξαφνικά κάποιοι αποφάσισαν ότι πρέπει αυτό το ιδιόρρυθμο οικονομικό μοντέλο να τελειώσει άμεσα, τελειώνοντας οικονομικά και τους κατοίκους του νησιού.

Διάφοροι ειδήμονες περί τα οικονομικά ανέλαβαν να μας εξηγήσουν την κατάσταση στην οποία θα πρέπει να ζήσουν από τώρα και στο εξής οι καθαρμένοι, από τη φωτιά των τραπεζιτών, Κύπριοι πολίτες, επιφανείς νομικοί ανέλαβαν να μας εξηγήσουν το σύννομο των αποφάσεων, με τους δημοσιογράφους στα μαζικά μέσα ενημέρωσης να ενορχηστρώνουν, όπως συμβαίνει πάντα, τον πανικό

Βρίσκετε εσείς κάτι παράξενο σε όλο αυτό το σκηνικό; Μήπως σας φαίνεται κάπως παρανοϊκό; Μήπως ορισμένοι κάνατε την «ανίερη» σκέψη, πως όλοι αυτοί οι φοβεροί τύποι με τα σφιγμένα κουστούμια, που μιλούν προστατευτικά και μάς κουνούν απειλητικά το δάχτυλο σαν σε απείθαρχα παιδάκια, χρειάζονται επειγόντως ψυχίατρο; Δεν κάνετε λάθος!

par

Σε ένα από τα τελευταία τεύχη του γνωστού περιοδικού Scientific American Mind (Ιαν-Φεβρ. 2013) δημοσιεύτηκε μια μελέτη με τίτλο «Σοφία από τους Ψυχοπαθείς;», όπου περιλαμβάνεται μια έρευνα για την αναλογία ψυχοπαθών ανά επάγγελμα, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ψυχοπαθολογία, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι Εταιρειών και ακολουθούν κατά σειρά: Δικηγόροι, Στελέχη Μέσων Ενημέρωσης, Πωλητές, Χειρουργοί, Δημοσιογράφοι, Αστυνομικοί, Κληρικοί, Σεφ και Δημόσιοι Υπάλληλοι.

Στην άλλη άκρη, στα επαγγέλματα με τη μικρότερη ψυχοπαθολογία, προπορεύονται οι Κοινωνικοί Λειτουργοί και έπονται Νοσοκόμοι, Θεραπευτές, Τεχνίτες, Αισθητικοί/Στυλίστες, Εργαζόμενοι σε Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, Δάσκαλοι, Καλλιτέχνες, Γιατροί, Λογιστές.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δέκα Διευθύνοντες Σύμβουλους (CEO) είναι ψυχοπαθής! Κατ’ αναλογία, είναι η ίδια πιθανότητα ένας άνθρωπος να αρπάξει ένα κοινό κρυολόγημα.

 

Κι αν επρόκειτο για ένα απλό κρυολόγημα ίσως να μην μας αφορούσε και τόσο, όμως η διαπίστωση ότι στις πρώτες θέσεις της ψυχοπάθειας βρίσκονται Διευθυντές Μεγάλων Εταιρειών, Δικηγόροι και Στελέχη των Μέσων Ενημέρωσης –δηλαδή οι άνθρωποι που επιβάλλουν σε εμάς τους πολλούς τη χ ή ψ άποψη για τον κόσμο και την καθημερινή μας πραγματικότητα– κάνει το θέμα αρκούντως σοβαρό. Όπως και το γεγονός πως Δημοσιογράφοι, Αστυνομικοί, Χειρουργοί και Ιερωμένοι πλαισιώνουν τη δεκάδα της παράνοιας.

Και στον αντίποδα, άνθρωποι που προσφέρουν ανακούφιση και υπηρεσίες στο συνάνθρωπο, όπως Δάσκαλοι, Καλλιτέχνες, Θεραπευτές και Τεχνίτες.

Άνθρωποι που οι ισχυροί και «ψυχοπαθείς» της πρώτης κατηγορίας τους θεωρούν αφελείς, απλοϊκούς και πειθήνιους σαν πρόβατα. Τόσο ώστε να τους ονομάζουν ένα πρωινό απατεώνες, τεμπέληδες και γκάνγκστερς, πείθοντας τους ίδιους αλλά και ολόκληρο τον κόσμο ότι έτσι είναι – απλά δεν το είχαμε καταλάβει μέχρι τώρα.

Μοιάζει παρανοϊκό; Ναι! Αλλά προσέξτε: απομονωθείτε κάπως από το βουητό της καθημερινότητας,  ηρεμήστε για λίγο, στοχαστείτε πάνω στη ζωή τη δική σας και των αγαπημένων σας και αναρωτηθείτε: ποιος εντέλει είναι ο παρανοϊκός;