Ένας «εκκεντρικός» διπλωμάτης

 

«Πάντοτε ήμουν υπερήφανος για τις ακαδημαϊκές μου δραστηριότητες στις οποίες χρωστώ ευγνωμοσύνη: πέρα από το ότι αναζωογονούσαν το πνεύμα, άνοιγαν νέες προοπτικές για την χώρα μου ακόμα και σε μη πολιτιστικά θέματα».
Γιώργος Σιώρης

Είναι γεγονός ότι το όνειρο κάθε Έλληνα διπλωμάτη είναι να περπατήσει στον άξονα «Βρυξέλλες-Ουάσιγκτον-Παρίσι» που  θεωρείται ότι παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και συμβάλει περισσότερο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Για τους περισσότερους Έλληνες διπλωμάτες αντίθετα μία τοποθέτηση π.χ.  στην Ανατολική Ασία θεωρείται κάθε άλλο παρά ιδανική.

Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ετσι υπάρχουν και διπλωμάτες  πού προσπαθούν  να ξεφύγουν από την πεπατημένη και να ασκήσουν τα καθήκοντα τους σε εντελώς διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια. Κλασσικό υπόδειγμα ενός τέτοιου «εκκεντρικού» διπλωμάτη είναι  ο τ. πρέσβυς Γιώργος Σιώρης του οποίου το βιβλίο «Diplomacy:Memories and Visions» κυκλοφόρησε πρόσφατα από την «Asiatic Society of Japan”. Από την αρχή της 35ους θητείας του ο Γιώργος Σιώρης γοητευμένος από την κουλτούρα της περιοχής επεδίωξε την τοποθέτηση του στις χώρες της ΝΑ Ασίας  και ιδιαίτερα στον μεγάλο του έρωτα την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου -ακόμα και όταν οι τοποθετήσεις σε αυτά τα πόστα σήμαιναν μια ουσιαστική υποβάθμιση στην διπλωματική του καριέρα. Ομως το αντιστάθμισμα όσον αφορά τα πολιτισμικά και ακαδημαϊκά οφέλη υπήρξαν τεράστια: Πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας αξιόλογος Ιαπωνολόγος πού μάλιστα πέτυχε  να γίνει πρόεδρος της περίφημης εταιρείας ιαπωνικών σπουδών «Asiatic Society of Japan”. Η ιδιότητα του αυτή και οι γνώσεις του, του έδωσαν ταχύτατα πρόσβαση στους ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους όχι μόνο της Ιαπωνίας αλλά και χωρών όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η Κίνα-παντού το βαθύ ενδιαφέρον του και οι γνώσεις του για την κουλτούρα και τις παραδόσεις των χωρών  αυτών τον διαφοροποιούσαν από τον μέσο Δυτικό διπλωμάτη και τον έκαναν περιζήτητο ομιλητή σε διάφορες πολιτισμικές εκδηλώσεις που οργάνωναν οι τοπικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό της ευρύτερης αναγνωρισιμότητας του στην περιοχή ότι όταν γινόντουσαν οι συζητήσεις για το  άνοιγμα της Ελληνικής πρεσβείας στην Μπακογκ ο υπουργός εξωτερικών της Ταϊλάνδης πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό να τοποθετηθεί ο ΓΣ-όπως και έγινε αργότερα.

Όμως ίσως η μεγαλύτερη αναγνώριση του έγινε το 1995 όταν προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε ένα περiφημο utakai-hajime στην Ιαπωνία .Πρόκειται για μία συγκέντρωση ποιητών πού πραγματοποιείται εδώ και αιώνες στο Αυτοκρατορικό Παλάτι κατα την διάρκεια της οποίας ο Αυτοκράτορας και μέλη της οικογένειας του απαγγέλουν ποιήματα τα οποία έχουν γράψει οι ίδιοι μπροστά σε ενα επιλεγμένο ακροατήριο που αποτελείται αποκλειστικά απο Ιάπωνες. Ομως στην συγκέντρωση το 1995 συμμετείχε για πρώτη φορά ενας ξένος πρέσβυς.

Τα επιτεύγματα του Έλληνα πρέσβυ  αντιμετωπιζονταν ορισμένες φορές με καχυποψία στην πατρίδα του. Σε μια περίπτωση ένας προϊστάμενος του ακούσθηκε να λέει: «Δεν τον  πληρώνουμε να γράφει αλλα να δουλεύει ως διπλωμάτης»(!).Σε μία άλλη περίπτωση μια Ελληνική εφημερίδα έγραψε: «Πως μπορεί να είναι επι κεφαλής της διπλωματικής μας αντιπροσωπείας κάποιος που πιστεύει και διδάσκει τον Βουδισμό»(!!)(προφανώς κρίνοντας ότι η επιστημονική γνώση του Βουδισμού σημαίνει και αποδοχή του-η ελληνική δημοσιογραφία στα high της)

Στο βιβλίο του ο ΓΣ αναλύει ορισμένες απο τα κύριες διαμάχες   που απασχολούν τον διπλωματικό κλάδο. Πρόκειται μεταξύ άλλων για διαμάχες που αφορούν τις αρχές της αρχαιότητας εναντι της αξιοκρατίας στις προαγωγές, την πολιτική έναντι της οικονομικής διπλωματίας ,τον ρόλο των εξωτερικών υπουργικών  συμβούλων έναντι των στελεχών του υπουργείου, την τοποθέτηση μη διπλωματών ως πρέσβεων κλπ. Σε όλες αυτές τις διαμάχες ο ΓΣ προσπαθεί να βρεί την «χρυσή τομή» αναγνωρίζοντας ότι όλες οι πλευρές έχουν κάτι αξιόλογο να συνεισφέρουν και ότι η τελική απόφαση θα πρέπει να τις λάβει όλες υπ όψη. Επηρεασμένος προφανώς απο το κυρίαρχο αφήγημα της περιοχής ,το γνωστό ως “Asian Values” , πού θέτει ως πρωταρχικό στόχο της επίτευξη “αρμονίας» ο ΓΣ γράφει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη διαμάχη αλλαγής/παράδοσης: «Υποστηρίζω την αλλαγή πού είναι αφομοιομένη απο την αρμονία και όχι αυτήν που έχει επιβληθεί με το ζόρι»

Μόνο σε ενα σημείο ο ΓΣ είναι ανεπιφύλακτα κατά:Την πολιτικοποίηση του διπλωματικού κλάδου την οποία θεωρεί ένα απο τα μεγαλύτερα δεινά που έπληξαν τον κλάδο τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα ο ΓΣ εχοντας ολοκληρώσει την σταδιοδρομία του στον διπλώματικό κλάδο,ζει με την συζυγο του Νταραρατ  και τις δύο κόρες του στην Τσαγκ Μαι της Βόρειας Ταιλάνδης .Εδω  συνεχίζει την συγγραφική του δραστηριότητα και τις διαλέξεις του σε ακαδημαικά ιδρύματα της ΝΑ Ασίας  «προχωρώντας πρός το τέλος του δρόμου,εκεί όπου τα πάντα είναι anicca δηλαδή εφημερα με την Βουδιστική έννοια του όρου».

 

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.proswpa&id=21816