ΑΛΦΑ!

Από το περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ 

Άλφα! Το πρώτο γραμμα της αλφαβήτου. Σημαίνει το λαμπερό λευκό ή και το εκτυφλωτικό φως που το βρίσκουμε μεταξύ άλλων στη ρίζα του μυστηριακού Αλφειού. Του ποταμού που κάποτε μετέφερε υπόγεια και μυστικά την αρχαία Γνώση από την Ελλάδα στο Λάτιο για να σωθεί και να διαχυθεί στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο.

Αλεφ είναι ο τρόπος που προφέρουν το πρώτο γράμμα όλοι οι λαοί που ζουν στις όχθες τις Μεσογείου. Για τους Καμπαλιστές, είναι επίσης το Ένα, το φωτεινό τίποτα που δίνει τις προϋποθέσεις της  Δημιουργίας. Μια συνειδητοποίηση σαν την έκλαμψη μέσα σε όνειρο, ένα κλείσιμο του ματιού στην ανυπαρξία και εκείνη αντιλαμβάνεται τις δυνατότητές της. Τα υπόλοιπα είναι δική της δουλειά. Γι αυτό, Εκείνος που έγραψε τη Βίβλο, την ξεκίνησε από το δεύτερο γραμμα, το Μπεθ , Το διπλό που παλεύει, ερωτεύεται, αντιμάχεται και τελικά δημιουργεί μέσα στην εκπεσούσα ύλη. Και αν όλα γίνουν θάλασσα, το κρυμμένο Άλφα παραμένει το αποκούμπι που θα μπορέσει να κινήσει πάλι και πάλι τον τροχό της δημιουργίας και της ύπαρξης που δεν μπορεί  να σταματήσει ποτέ όσο κι αν οι κυρίαρχοι ανόητοι –που είναι τόσο πολλοί- το προσπαθούν.

Ο Μπόρχες το είχε περιγράψει σαν μια μια μικρή, ιριδίζουσα σφαίρα, που ακτινοβολούσε σχεδόν ανυπόφορα. Δεν περιστρέφεται, όπως θα νόμιζε αρχικά ο τυχερός που θα τύχαινε να την συναντήσει για πρώτη φορά, αλλά είναι η οφθαλμαπάτη, από έναν εγκέφαλο που δεν μπορεί να συλλάβει και να ερμηνεύσει τις ιλιγγιώδεις παραστάσεις, τον σύμπαντα κοσμικό χώρο, χωρίς την παραμικρή σμίκρυνση, τα άπειρα πράγματα, που βλέπεις πεντακάθαρα απ’ όλα τα σημεία του σύμπαντος ταυτόχρονα, και όλα αυτά κλεισμένα στην μικροσκοπική σφαίρα.

Σε αυτό τα Αλφα που έχει ο καθένας μέσα του, σε ετούτο το Αλφα το ανύπαρκτο  στον τετραδιάστατο κόσμο αλλά πανταχού παρών στον κόσμο των προϋποθέσεων που περιμένει να στραφεί προς εκεί το βλέμμα μας για να αποκτήσει υπόσταση, σε αυτό το εντός μας Αλφά πρέπει να στραφούμε τώρα.

Τώρα που το καλοκαίρι τελειώνει και όλα μοιάζουν δύσκολα, καταθλιπτικά και τελειωμένα, τώρα που το αύριο περιγράφεται σίγουρα χειρότερο από το χτες και η πραγματικότητα ποιο αβάσταχτη από τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ που έχουν αναδειχθεί σε μοναδική πηγή πληροφοριών από τον «πραγματικό» κόσμο, -τι κατάντημα αλήθεια για τη χώρα που γέννησε το δικαίωμα της δημιουργικής αμφισβήτησης και της ελεύθερης συνείδησης-  τώρα λοιπόν νομίζω πως είναι η ώρα να στραφούμε και να εξερευνήσουμε τα στοιχειώδη, τα θεμελιώδη, τα βασικά που υπάρχουν πίσω και από τα πρωτογενή υλικά που κι αυτά φαντάζουν στοιχειωμένα από τη μόλυνση.

Πίσω από τον άνθρωπο, πίσω από την εικόνα, πίσω από το αίμα, το κύτταρο, τον ήχο, την λέξη υπάρχει το πρώτο γράμμα. Το αποκούμπι της Δημιουργίας και του προσωπικού μας σύμπαντος, το γράμμα που άμα και ηχήσει στον σωστό τόνο, εκείνον που φτάνει ως εμάς από προαιώνιο πρωτόγονο χρόνο , το γράμμα που άμα προφερθεί σωστά δημιουργεί πάλι από την αρχή:

Φως λαμπερό, το Αιγαίο μας και ένα βράχο. Και με αυτά μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον: Τα νησιά, τα αμπέλια μας, την εστία στη γωνιά που θερμαίνει τις παγωμένες καρδιές δίνοντας κουράγιο μέχρι να ξανάρθει άνοιξη, το στόμα που όπως είχε συμβεί κάποτε θα ψάλει για μια ακόμα φορά τον πρωτογέννητο από το Χάος και τη νύχτα δημιουργό Έρωτα, τα παιδιά που ατρόμητα θα υπερβαίνουν τα συντρίμμια του παρελθόντος και  θα χτίζουν ακατάπαυστα με τα υλικά του Ονείρου.

Χρειαζόμαστε όλοι να βρούμε το Αλφα μας. Ο καθείς το δικό του, δεν υπάρχουν συνταγές, ούτε όρια.

Την ουσία μας σε ένα γράμμα!

Το δικό μας και από εκεί να ξεκινήσουμε.

 

Σημείωση:

Άλφα- άλεφ: Απ την πρωτο ινδοευρωπαϊκή ρίζα – λέξη έλφος που σημαίνει το λευκό προέρχεται  και το  ἀλφός (γεν. ἀλφοῦ) και το λατινικό albus που σημαίνουν λευκό και φωτεινό (εξ ου και το αποδίδω ως εκτυφλωτικό φως). Από την ίδια ρίζα έχουμε τον Αλφειό ποταμό αλλά και την αρχαία ονομασία του Τίβερη, Albula, τις Άλπεις και τον αλφισμό/ αλμπίνο την πάθηση όπου το δέρμα έχει λευκό χρώμα.  Από την ίδια ρίζα προέρχεται και το ἄλφιτον που στην πρώτη εκδοχή ήταν το αλεύρι από το κριθάρι – το οποίο και ήταν το πρώτο δημητριακό που καλλιεργήθηκε μετατρέποντας τον νομάδα σε κάτοικο πόλης- και στη συνέχεια σημαίνει και το πρόχειρο γεύμα. Τέλος albus σαν χρώμα σημαίνει ακριβώς φωτεινό λευκό (bright white)