Ο Ανδαλουσιανός Σκύλος (Un chien andalou) είναι κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους, του σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ σε συνεργασία με τον Σαλβαδόρ Νταλί.   Η ταινία γυρίστηκε το 1928 και αποτελεί το καθαρότερο δείγμα του σουρεαλιστικού ρεύματος στο χώρο της έβδομης τέχνης. Βασισμένη σε όνειρα, των Μπουνιουέλ και Νταλί, ο Ανδαλουσιανός σκύλος αποτελεί συρραφή φαινομενικά ασύνδετων, απρόσμενων και αισθητικά προκλητικών σκηνών, οι οποίες έχουν κατά καιρούς ερμηνευτεί ως αλληγορίες, συχνά υπό το πρίσμα των φροϋδικών θεωριών.

Το σενάριο της ταινίας ολοκληρώθηκε σε διάστημα περίπου έξι ημερών ενώ τα γυρίσματα είχαν διάρκεια περίπου δεκαπέντε ημερών. Η πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας οργανώθηκε στην αίθουσα Ursulines σου Παρίσι, συγκεντρώνοντας διάσημους καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων ο Ζαν Κοκτώ και ο μουσικός Ζωρζ Ωρίκ, καθώς και την υπερρεαλιστική ομάδα.

Οι δυο κορυφαίοι υπερρεαλιστές καλλιτέχνες έφτιαξαν μαζί και την  «Χρυσή Εποχή». Και οι δυο ταινίες   θα κυκλοφορήσουν μια καινούργιες αποκατεστημένες κόπιες στις αθηναϊκές αίθουσες την Πέμπτη 1/3.  Εν τω μεταξύ όσοι επιθυμούν μπορούν να δουν στο youtube την πρωτότυπη εκδοχή.