Από το περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ Ιούνιος 2011

Στην χώρα του Ζεν, την Ιαπωνία, 50 άνθρωποι δουλεύουν σκληρά γνωρίζοντας ότι είναι καταδικασμένοι σε αργό και επώδυνο θάνατο. Είναι οι εργάτες που εθελοντικά παλεύουν από την πρώτη μέρα στη Φουκουσίμα για να σταματήσουν τη διαρροή της ραδιενέργειας. Δεν είχαν τον χρόνο να διαπραγματευτούν συμβάσεις. Απλά προσφέρθηκαν γιατί κάποιος –που γνωρίζει και μπορεί- πρέπει να θυσιαστεί για το σύνολο. Έτσι απλά! Στο μεταξύ τα ανεξήγητα φαινόμενα αυξάνουν: η γη κινείται χωρίς να ΄κάνει σεισμό, θαλασσινό νερό βγαίνει από ρωγμές που ανοιγοκλείνουν τόσο ξαφνικά όσο εμφανίζονται και επιτέλους ανακάλυψαν επίσημα ότι ο βαθμός επικινδυνότητας της ραδιενέργειας έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο.

… Κοιτάω τον ουρανό. Ο κόκκινος πλανήτης, ο Άρης μας δεν είχε πάντα αυτή την ιδιαίτερη ερυθρή απόχρωση που του χάρισε το όνομα. Σύμφωνα με μια νέα θεωρία μια τρομερή πυρηνική έκρηξη που προκλήθηκε πριν από 180 εκατομμύρια χρόνια μετέτρεψε τον Άρη σε μια απέραντη ραδιενεργή έρημο, εξοντώνοντας κάθε μορφή ζωής που μπορεί να είχε αναπτυχθεί εκεί.

                       

  Ίσως κάποιοι έπαιζαν και εκεί με στατιστικές ασφαλείας όταν έκαναν μια «επένδυση» για να μειώσουν δραματικά το κόστος. Και όταν η στατιστική κλήρωσε στο νούμερό τους γίνανε οι ίδιοι το δράμα. Μια κόκκινη άχλη για να μας χαρίζουν το ωραίο θέαμα και ιστορίες της συλλογικής μνήμης για όντα πρόσφυγες από τον Άρη.

Ιστορίες για παραδείσιους κόσμους που χάθηκαν για πάντα.

 

Όμως ο παράδεισος δεν είναι νοσταλγία, ούτε πολύ περισσότερο μια ανταμοιβή.
Είναι δικαίωμα. Είναι η δικαίωση της προσπάθειας να χτίσουμε τον δικό μας κόσμο , και πάνω του να καρφώσουμε τη σημαία της ανεξαρτησίας μας. ΄Όπως ακριβώς βάζει ο Ευριπίδης να κάνει ο Δικαιόπλις στους Αχαρνείς.

Αυτός ο μαγικός τόπος που οφείλουμε να ελευθερώσουμε και να χτίσουμε δεν είναι κατ αρχάς παρά ο ίδιος μας ο εαυτός. Έχει ειπωθεί πως κανένα αντίτιμο δεν είναι αρκετά υψηλό για το προνόμιο να είναι κανείς ο εαυτός του. Αλλά θα διαμαρτυρηθεί κάποιος, αυτές οι ιδέες κρύβουν ρίσκα. Είμαι αυτό που έχω. Η δουλειά μου, η οικογένειά μου, οι τραπεζικές μου καταθέσεις, η εικόνα μου που αναγνωρίζουν και αποδέχονται όλοι οι άλλοι.  Πολύ σωστό και τετράγωνο ως άποψη. Η ρεαλιστική λογική που μας έχει φτάσει ως εδώ. Κάντε λοιπόν στον εαυτό σας μια ανατρεπτική ερώτηση:

«Αν είμαι ότι έχω, κι αν ότι έχω χαθεί, τότε ποιος είμαι;» (Δυο λεπτά διάλειμμα για όσους έχουν πρόβλημα ακοής).

 ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΑ;

  Αν ότι έχεις, κάθε τι που πάνω του έχεις στηρίξει τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σου καταστραφεί με μιας, τότε τι έχεις; Που στέκεσαι; Ποιος είσαι;

Πρόσεξε γιατί στους περίεργους καιρούς που ζούμε μπορεί να κληθείς να απαντήσεις ποιο σύντομα απ ότι φαντάζεσαι.

Αν η απώλεια των υλικών που χτίζουν την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εσένα σημαίνει θάνατο, τότε διάλεξε τρόπο να τελειώσεις γρήγορα το τίποτα που οικοδόμησες με φαντασιώσεις. Αν θες να γίνεις εσύ, πρέπει να τολμήσεις. Και άκου και τούτο:  Οφείλει κανείς να πληρώσει για την αθανασία και οφείλει να πεθάνει πολλές φορές ενώ συνεχίζει να ζει. Μόνο έτσι χτίζεται ο εαυτός σου καλέ μου φίλε και δεν υπάρχει εύκολος δρόμος με προπληρωμένα διόδια για κανέναν.

Οι φωνές εκείνων που αναζητούν, κυλούν στους αιώνες σαν ψίθυρος με τον άνεμο ανάμεσα στα δέντρα και σου λένε καθαρά, ότι ακόμα και αν τα πάντα αλλάξουν σε χρυσό αν όλα γίνουν το ένα και το ένα είναι όλα … Κανείς δεν μπορεί να σου αποκαλύψει την αλήθεια της αμφίσημης λέξης. Και με όλο το χρυσό του σύμπαντος, όλες τις γνώσεις του σύμπαντος, δεν μπορείς να «αγοράσεις» το μονοπάτι για τους ουρανούς.

Για να μην παρεξηγηθούμε. Ναι, χρειάζεται η σε βάθος έρευνα και πληροφορία (Γνώση είναι πολύ βαριά λέξη), ναι χρειάζονται όλα τα υλικά καθημερινά μας ψέματα που ομορφαίνουν και την καθημερινότητά μας. Όμως δεν φτάνει μόνο για να σταθείς, να ισορροπήσεις και να ορθώσεις το δικό σου ανάστημα.

«Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ’ τη Γη,
…,ποτέ σου .δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της».


Καλό σας Μήνα

 Στο κείμενο αυτό δανείστηκα με αναίδεια φράσεις και στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, του Φρειδερίκου Νίτσε, του Έριχ Φρομ και των Led Zeppelin