«Ο ηθοποιός που έφεραν για να τους διασκεδάσει  απήγγειλε και μερικά επιγράμματα εκλεκτά»
Κ.Π.Καβάφης, ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΣΙΔΩΝΟΣ (400 Μ.Χ.)

Η εκδήλωση “τουμαραθωνίουmarathonproject”, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Μουσείο Ακρόπολης, στις 31 Οκτωβρίου, 2010, με την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Η διοργάνωση έχει ως αφορμή την εντυπωσιακή παγκόσμια διασπορά εκδηλώσεων ‘Μαραθωνίου τύπου’(format), και ιδιαίτερα την διεθνή εκδήλωση με τον γενικό τίτλο, ‘The Marathon Project’, την οποία συνέλαβε σαν ιδέα και πρωτοπαρουσίασε στην Στουτγάρδη το 2005, ο επιμελητής Χανς Ούλριχ Όμπριστ.
Ο Όμπριστ συνέλαβε το μαραθώνιο δρώμενο ως ένα διεπιστημονικό μοντέλο, το οποίο, όπως είπε ο Gyorgy Kepes, προσπαθεί να υπερβεί τον φόβο που προκαλεί η διάχυση της γνώσης ώστε να προκύψει μια πλατφόρμα για τη σύσταση νέων πραγματικοτήτων.
Το format αυτό παρουσιάστηκε στη συνέχεια, το 2006, στην Serpentine Gallery του Λονδίνου, με τον τίτλο, Τhe Serpentine Gallery Interview Marathon, αποτέλεσμα συνεργασίας με την Διευθύντρια της Serpentine, Julia Peyton-Jones, η οποία συνέλαβε και το ετήσιο Pavilion commission, ένα παγκόσμια πρωτότυπο και μοναδικό στο είδος του αρχιτεκτονικό πρόγραμμα σε σχέση με τους Μαραθώνιους. Κατά τη διάρκεια του 24ωρου Interview Marathon, ο Όμπριστ και ο αρχιτέκτονας Ρέμ Κούλχας πήραν συνέντευξη από 72 πρωτοπόρους καλλιτέχνες και επιστήμονες, οι οποίοι ως  κάτοικοι του Λονδίνου συνέθεσαν ένα χάρτη εμπειριών της ζωής τους στην πόλη. Έτσι ο Μαραθώνιος αυτός διαμόρφωσε νέες μεθόδους ανίχνευσης των δραστηριοτήτων μιας πόλης αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την αιώνια μεταβλητότητά της. Αντίστοιχα ο Experiment Marathon, τo 2007 (με τον καλλιτέχνη Όλαφουρ Έλιασον ως συνεργάτη) χαρτογράφησε την περιοχή ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη, ενώ ο Manifesto Marathon του 2008 επικεντρώθηκε στις σχέσεις των καλλιτεχνών με την πολιτική, την πολεμική και την ποίηση. Η ποίηση ήταν και το θέμα ενός χωριστού Μαραθωνίου – the Poetry Marathon- το 2009, ενώ με την χαρτογράφηση της επόμενης δεκαετίας ασχολήθηκε ο πλέον πρόσφατος Μαραθώνιος του 2010 – The Map Marathon.
Η προφανής ταυτολογία του τίτλου της εκδήλωσης της Αθήνας προκύπτει από το γεγονός ότι τo “τουμαραθωνίουmarathonproject” -‘ο του Μαραθωνίου Μαραθώνιος’ δηλαδή- θα πραγματοποιηθεί ως μέρος των εορτασμών της επετείου των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα και της διοργάνωσης του φετινού Χρυσού Μαραθώνιου Δρόμου. Αυτός ο Μετα-Μαραθώνιος, ο λόγος, δηλαδή, περί του Μαραθωνίου, προσφέρει την ευκαιρία να συνδεθεί εκ νέου, δημιουργικά και κατά χώρον, το ‘Μαραθώνιο μήνυμα’ τόσο με το κέντρο εκπόρευσής του, όσο και με τους πολυάριθμους αναμεταδότες και πολλαπλασιαστές του διεθνώς.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή και μια μεταιχμιακή συνθήκη, η οποία αποδεικνύεται κρίσιμη και αποφασιστική για τη διαμόρφωση της ευρύτερης φυσιογνωμίας της Ελλάδας. Ο στοχασμός για έναν νέο Ανθρωπισμό, όπως τον αναδεικνύει η σύγχρονη κουλτούρα, η ερμηνεία και επανερμηνεία της αρχαιότητας, των τοπικών παραδόσεων και της πρωτοπορίας, σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο υβριδικών μορφών, η επαναδιαπραγμάτευση της έννοιας του Άλλου (η οποία αναδύεται μέσα από την ίδια τη Μάχη του Μαραθώνα και τους ‘Πέρσες’ του Αισχύλου), η συμβολική μεταμόρφωση του πολεμιστή στον αγωνιστή Φειδιππίδη, και ο ρόλος των τεχνών στην απο-μνημόνευση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, είναι μερικά από τα θέματα αυτής της διοργάνωσης.
Επιμελητές της εκδήλωσης “τουμαραθωνίουmarathonproject” είναι οι Hans Ulrich Obrist και Νάντια Αργυροπούλου και συμμετέχουν καλλιτέχνες, λογοτέχνες, ποιητές, φιλόσοφοι και επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το υλικό της εκδήλωσης θα εκδοθεί με τη μορφή βιβλίου με διεθνή διανομή.
Τo “τουμαραθωνίουmarathonproject” οργανώνει η μη κερδοσκοπική, πολιτιστική πρωτοβουλία ‘Σαπρόφυτα’.
Πραγματοποιείται με τη συμβολή του Ιδρύματος Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ και τη συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης.
Τo “τουμαραθωνίουmarathonproject”  οργανώθηκε με την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Η υλοποίησή του έγινε δυνατή χάρη στην υποστήριξη της ΟΠΑΠ Α.Ε.
Κυριακή 31/10/2010,  ώρα έναρξης 16:00, Μουσείο Ακρόπολης. Ελεύθερη είσοδος
Πρόγραμμα:
16:00 – 16:15
Welcome: Prof. Dimitris Pantermalis, president of the Acropolis Museum,
16:15 – 19:00
Christodoulos Panayiotou  (performer Nicolas Stylianou)
Julia Peyton Jones   (skype)
Nanos Valaoritis
Jeff Koons
Etel Adnan    (skype )
Panos Koutrouboussis
Natalia Mela
Huang Yiong Ping
Giorgos Koumendakis (music by Thodoris Patsalidis)
Zyranna Zateli (with Nikos Mpakounakis)
Nikolaus Hirsch
19.00 -22:00
Anna Boghiguian
Stelios Ramfos
Yorgos Tzirtzilakis
Sarah Morris
Dimitris Dimitriadis
Daniel Birnbaum     (skype)
Nairy Baghramian
Kostis Velonis
Leda Papakonstantinou
Angelos Papadimitriou
Simon Fujiwara
Athanasios Argianas   (theremin player- performer Thodoros Pistiolas)
22:00 – 1:30
Andreas Angelidakis
Armand Marie Leroi
Maria Papadimitriou
Vassilis Papavassiliou
Cristiana Soulou
Eva Stefani
Fivi Giannisi
Yiannis Varelas
Societe Realiste & Giorgos Papadopoulos
Vangelis Vlahos
Yiannis Papadakis
Yorgos Sapountzis
Antonis Liakos & Emilia Salvanou
Presentation throughout in monitors
Luigi Ontani (photo performance)
Iannis Xenakis (video interview)
Web + App
Angelo Plessas participates with the web work and an i-phone/i-pad application ‘zigzagmarathonphilosophy’   www.zigzagmarathonphilosophy.com
Τo “τουμαραθωνίουmarathonproject” οργανώνει η μη κερδοσκοπική, πολιτιστική πρωτοβουλία ‘Σαπρόφυτα’
Επιμελητές: Hans Ulrich Obrist, Nάντια Αργυροπούλου
Γενικός Συντονισμός: Μαρίνα Βρανοπούλου
Οργανωτική Ομάδα:
Νίκη Δημοπούλου, Παραγωγή
Αντωνία Χουβαρδά, Παραγωγή
Βοηθοί Παραγωγής:
Μαίρη Γιαννακοπούλου, Αντώνης Κοντρογιάννης, Πέτρος Κοσμάς, Γιοβάννα Λύκου, Μαρία Νοδαράκη, Κωνσταντίνος Τσέτσος
Βοηθοί έρευνας:
Mαλβίνα Παναγιωτίδη, Κώστας Στασινόπουλος, Εβίτα Τσοκαντά
Σχεδιασμός υλικού διοργάνωσης: Mouse Graphics
Μεταφράσεις: Στέφανος Bacigal