(Κείμενο από το περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ)
Πίστη είναι να μη θέλεις να ξέρεις τι είναι αλήθεια   F. Nitse

12 Ήταν την Μεγάλη Τετάρτη που μας πέρασε όταν πρόσεξα ότι σε δυο συνεχόμενες βραδιές ο Sky θα πρόβαλε τα αντίστοιχα ντοκιμαντέρ από δυο θέματα που είχαν ακουστεί τα περασμένα χρόνια. Τον υποτιθέμενο τάφο του Ιησού και το Ευαγγέλιο του Ιούδα. Θυμάμαι αμυδρά στα αναπόφευκτα πάνελ που είχαν συγκροτηθεί τότε  έναν ιερέα να τα απορρίπτει με ένα μοναδικό επιχείρημα. Τα στοιχεία που τα υποστηρίζουν προέρχονται κυρίως από γνωστικά ή μη κανονικά ευαγγέλια άρα δεν μπορούμε να τα θεωρήσουμε αξιόπιστα! Τελεία και παύλα. Και τώρα, μετά από αρκετό καιρό σε μια επίδειξη ιδιαίτερης αίσθησης χιούμορ το τηλεοπτικό κανάλι έβαλε αυτά τα αμφιλεγόμενα θέματα να προβληθούν τις βραδιές της βαθύτερης για την Πίστη μας κατάνυξης.


Ο περίφημος τάφος έχει βρεθεί στις αρχές της δεκαετία του 80. Περιέχει τον τάφο ενός Ιησού υιού Ιωσήφ, μιας Μαρίας και μερικών ακόμα που τα ονόματά τους αντιστοιχούν στα κατά το Ευαγγέλιο αδέλφια του Ιησού. Συμπτώσεις. Υπάρχει επίσης και ένας γυναικείος τάφος που ανήκει σε κάποια Μαριάμν. Οι ερευνητές τον ταυτίζουν με αυτόν της Μαρίας της Μαγδαληνης. Και αυτό γιατί έτσι ακριβώς την αποκαλεί το πρωτότυπο ευαγγέλιο του (αδελφού της) Θωμά που βρέθηκε στο Άγιο Όρος. Και συμφωνεί με την παράδοση που θέλει σε μεγάλη ηλικία να εγκατέλειψε την Νότιο Γαλλία όπου είχε βρει καταφύγιο επιθυμώντας να επιστρέψει και να ταφεί μαζί με τους αγαπημένους της στη γενέθλια γη της. Απορρίπτοντας το μη κανονικό ευαγγέλιο, απέρριψαν στη συνέχεια εύκολα οι φύλακες της Πίστης και τα υπόλοιπα ως συμπτώσεις. Υπήρχε και ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο. Στην είσοδο του τάφου δέσποζε ένα περίεργο και άγνωστο σύμβολο. Μια ανεστραμμένη γωνία σαν ισόπλευρο τρίγωνο χωρίς την κάτω πλευρά που περιείχε έναν κύκλο. Θα μπορούσε να είναι ένα τυχαίο διακοσμητικό; Ο δημοσιογράφος ανακάλυψε έναν ακόμα τάφο που κανείς δεν αμφισβητεί την ταυτότητα των φιλοξενούμενων. Περιέχει τα οστεοφυλάκια του Σίμωνα του Κυρηναίου και του γιου του Αλέξανδρου.
Είναι αυτοί που κατά το Ευαγγέλιο προσπάθησαν να απαλύνουν το μαρτύριο του Ιησού σηκώνοντας το σταυρό. Το καταπληκτικό είναι ότι πάνω στο οστεοφυλακιό τους είναι χαραγμένο το ίδιο σύμβολο που βρέθηκε στον τάφο του Ιησού. Η γωνία με τον κύκλο. Θα μπορούσε άραγε να είναι ένα σύμβολο των πρώτων χριστιανών αφού ο σταυρός υιοθετήθηκε μετά τον 4ο αιώνα; Θα μπορούσε ακόμα να είναι ένας πρόγονος του Παντεπόπτη οφθαλμού; Ποιος ξέρει. Και ποιον νοιάζει άλλωστε. Ο τάφος του Σίμωνα και του γιου του είχε βρεθεί από την δεκαετία του 40. Δεν αφορά τους Εβραίους και όπως είπαν στον δημοσιογράφο τότε δεν υπήρχε καν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Οπότε απλά τα κατέγραψαν και τα έβαλαν σε μια αποθήκη. Αφορά τους χριστιανούς; Όχι επίσης, γιατί τα ιστορικά στοιχεία γεννούν αμφιβολίες και η αμφιβολία δεν είναι φιλενάδα με την Πίστη. Και έτσι όλα αυτά τα οστεοφυλάκια παραμένουν στοιβαγμένα σε τεράστιες αποθήκες μαζί με άλλα αρχαιολογικά αζήτητα. Μια σκηνή που θυμίζει την αποθήκη που τοποθετούν την Κιβωτό της Διαθήκης στο φινάλε της ταινίας του Ιντιάνα Τζόουν. Μόνο που εδώ δεν είναι ταινία. Οι πόρτες πρέπει να παραμείνουν κλειδωμένες συμβάλλοντας στην πνευματική ηρεμία όλων των πιστών λαών-Εβραίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων- που έχουν ήδη τόσους άλλους λόγους για να ταλαιπωρούνται.
Θυμίζοντας τον Ιερό Αυγουστίνο που έλεγε ότι, Πίστη είναι να πιστεύεις αυτό που δεν βλέπεις και η ανταμοιβή είναι να δεις αυτό που πιστεύεις.
Και επειδή πλατειάσαμε στο κείμενο να κλείσω υπενθυμίζοντας τη ρήση ενός γνήσιου άπιστου του Ζαν-Ζακ Ρουσώ πως, όλες οι γενικεύσεις είναι λαθεμένες, της παρούσης συμπεριλαμβανομένης.