(κείμενο ανωνύμου που έλαβα με mail)

Ένας καθηγητής φιλοσοφίας μπήκε στην τάξη του και άφησε πάνω στην έδρα ένα δίσκο με διάφορα αντικείμενα.
Οι μαθητές των κοίταξαν με περιέργεια. Χωρίς να πει λέξη άνοιξε ένα μεγάλο άδειο βάζο μαγιονέζας και το γέμισε με μπαλάκια του γκολφ.
Μετά γύρισε το βλέμμα του προς του μαθητές και ρώτησε αν το βάζο ήταν γεμάτο. Όλοι συμφώνησαν πως ναι , ήταν γεμάτο.

Ο καθηγητής πήρε ένα κουτί με θαλασσινά βοτσαλάκια και το άδειασε προσεκτικά μέσα στο βάζο. Το κούνησε προσεκτικά και τα μικρά βότσαλα  εισχώρησαν ανάμεσα στα μπαλάκια του γκολφ. Ρώτησε πάλι αν το βάζο ήταν γεμάτο και οι μαθητές για μια ακόμα φορά απάντησαν, ναι.

Στη συνέχεια ο καθηγητής πήρε ένα κουτί με άμμο, το γύρισε αργά- αργά και την άφησε να κυλίσει μέσα στο βάζο. Όπως ήταν φυσικό η άμμος γέμισε κάθε κενό διάστημα.
Ρώτησε για μια ακόμα φορά αν ήταν γεμάτο και οι μαθητές συγκρατώντας τα γέλια τους απάντησαν με ένα ομόφωνο , ναι.
Τότε ο καθηγητής σήκωσε δυο κούπες γεμάτες καφέ από τον δίσκο και τις άδειασε προσεκτικά μέσα στο περίφημο βάζο…
Οι μαθητές πλέον γελούσαν  τρανταχτά.
«Τώρα» είπε ο καθηγητής καθώς τα γέλια υποχωρούσαν, «θέλω να κατανοήσετε ότι ετούτο το βάζο είναι η ζωή σας. Τα μπαλάκια του γκολφ είναι όλα τα σπουδαία πράγματα που σας απασχολούν, η οικογένεια, τα παιδιά, η υγεία, οι φίλοι, οι αγαπημένες σας συνήθειες. Αν τα πάντα χαθούν και μόνο αυτά σας μείνουν, η ζωή σας θα είναι ακόμα γεμάτη.
Τα βότσαλα είναι όλα τα άλλα που έχουν αξία στη ζωή σας όπως η εργασία σας, το σπίτι σας ή το αυτοκίνητό σας.

Η άμμος είναι τα καθημερινά μικροπράγματα. Αν έμπαινε πρώτη στο βάζο  τότε δεν θα υπήρχε χώρος για τα βότσαλα ή τα μπαλάκια του γκολφ.

Το ίδιο συμβαίνει με τη ζωή σας. Αν ξοδεύετε όλο το χρόνο και την ενέργεια σας στα μικροπράγματα τότε ποτέ δεν θα υπάρξει χώρος για ότι θεωρείτε πραγματικά σπουδαίο.
Επικεντρωθείτε σε αυτά που είναι σημαντικά για την ευτυχία σας.
Αφιερώστε χρόνο στην οικογένεια σας, τα παιδιά και τους γονείς σας. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας μην λησμονείτε για παράδειγμα ένα ιατρικό checkup. Βρείτε χρόνο να βγείτε με τη σύζυγο ή τη σύντροφό σας για ένα δείπνο, μόνο οι δυο σας όπως παλιά. Πάντα θα υπάρχει χρόνος να καθαρίσετε το σπίτι και να επιδιορθώσετε τις βλάβες.
Προσέχετε πρώτα τις μπάλες του γκολφ, αυτά που  πραγματικά έχουν σημασία. Βάλτε προτεραιότητες, τα υπόλοιπα είναι απλά άμμος».
Ένας από τους μαθητές σήκωσε το χέρι του και ρώτησε  «τι συμβολίζουν οι δυο κούπες με καφέ»;
Ο καθηγητής χαμογέλασε και είπε, «είμαι ευτυχής που έγινε και αυτή η ερώτηση».
Ο καφές υπενθυμίζει απλά, ότι ανεξάρτητα από το πόσο γεμάτη μπορεί να δείχνει η ζωή σας, πάντα υπάρχει –και πρέπει να υπάρχει- χώρος για έναν καφέ με έναν φίλο.