Από μια μικρή έρευνα που παρουσίασα στο περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ αντιγράφω τα σοβαρότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που προσφέρουν μεταπτυχιακά κυρίως προγράμματα σε θέματα εσωτερισμού. Ελπίζω να φανεί χρήσιμη.
Το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (The Universiteit van Amsterdam, UvA) ήταν το πρώτο ίδρυμα που δημιούργησε ένα πλήρες πρόγραμμα για διδασκαλία και έρευνα του Δυτικού Εσωτερισμού. Το Κέντρο για την Ιστορία της Ερμητικής Φιλοσοφίας (Geschiedenis van de Hermetische Filosofie en verwante stromingen;gHF) υπάγεται στο τμήμα των Ανθρωπιστικών σπουδών του Πανεπιστημίου και παρέχει το υψηλότερο επίπεδο ακαδημαϊκής κατάρτισης.
Ένας φοιτητής μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο για ένα BA μέσα από τις Religious Studies του Πανεπιστημίου ξεκινώντας από την υποχρεωτική «Εισαγωγή στο Δυτικό Εσωτερισμό» και προχωρώντας να ολοκληρώσει τον τριετή κύκλο σπουδών. Το πανεπιστήμιο παρέχει επίσης τη δυνατότητα απόκτησης ΜΑ σε φοιτητές που έχουν αποκτήσει ήδη δίπλωμα σε Ανθρωπιστικές ή Κοινωνικές επιστήμες.
Τέλος, έχει ανά έτος 2 θέσεις για Ph.D. στη μελέτη του Δυτικού Εσωτερισμού. Η μια εστιάζεται στην περίοδο μετά το 18ο αιώνα και η δεύτερη στη σύγχρονη εποχή. Τα μαθήματα δίνονται και στα Αγγλικά.
Πληροφορίες υπάρχουν στο site του πανεπιστημίου http://www.uva.nl και του τμήματος http://www.amsterdamhermetica.nl και για master στο http://www.studeren.uva.nl/ma-mysticism-and-western-esotericism. Το τηλέφωνο της γραμματείας είναι +31 (0)20 525 3571 και το email Hermetica-fgw@uva.nl

Ένα άλλο γνωστό πανεπιστήμιο που παρέχει επίσης MA στο Δυτικό Εσωτερισμό είναι το πανεπιστήμιο του Exeter, στη Μ. Βρετανία. Στις ενότητες σπουδών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
1. Η Δυτική Εσωτερική Παράδοση: Από την Αρχαιότητα μέχρι την Αναγέννηση και από τη Μεταρρύθμιση μέχρι σήμερα.
2. Ερμητισμός της Αλεξάνδρειας, Νεοπλατωνισμός και Αστρολογία.
3. Η Ερμητική Τέχνη της Αλχημείας.
4. Αναγέννηση, Καμπαλά και οι επιρροές της.
5. Ροδοσταυρισμός και Ελευθεροτεκτονισμός.
6. Φυσική Φιλοσοφία, από το Ρομαντισμό στην Ανθρωποσοφία.
7. Θεοσοφία και η Παγκοσμιοποίηση του Εσωτερισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες, Prof. Nicholas Goodrick-Clarke, School of Humanities and Social Sciences, University of Exeter, EXETER, EX4 4RJ. Τηλ. +44(0) 1626 779941, email: N.Goodrick-Clarke@exeter.ac.uk, ιστοσελίδα http://www.huss.ex.ac.uk/research/exeseso/staff.php.

Μένουμε Βρετανία, όπου το πανεπιστήμιο του Sheffield παρέχει για πρώτη φορά από εφέτος (2008-2009) μέσω του Τμήματος Ιστορίας, MA στην Ιστορία του Ελευθεροτεκτονισμού και των Αδελφοτήτων (History of Freemasonry and Fraternalism).
Ο κύκλος αυτός σπουδών περιλαμβάνει τη διερεύνηση της εξέλιξης των αδελφοτήτων από τις μεσαιωνικές συντεχνίες, σε σχέση με το κοινωνικό πλαίσιο της κάθε εποχής και τις πολιτιστικές και πολιτικές επιρροές στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, μέσα από την έμφαση που έδιναν οι Αδελφότητες στην αλληλοβοήθεια, μια βασική ιδεολογία τους. Επίσης, θα μελετηθούν Τυπικά και Μυήσεις Αδελφοτήτων από το 1700 έως το 2000.
Το πρόγραμμα θα εστιαστεί στον Ελευθεροτεκτονισμό που είναι μια από τις μεγαλύτερες και καλυτέρα τεκμηριωμένες οργανώσεις αυτού του είδους.
Από την επόμενη φοιτητική περίοδο θα υπάρχει δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς τις σπουδές από απόσταση (distance learning).
Πληροφορίες στο http://www.shef.ac.uk/history/ma/freemasonry και history@sheffield.ac.uk.

Στην Αγγλία πάντα, το πανεπιστήμιο του Κέντ μελετά το Μυστικισμό και την Εσωτερική Εμπειρία και χωριστά, σε άλλο πρόγραμμα, Πολιτιστικές Σπουδές πάνω στην Κοσμολογία και τη Μαντική (Cosmology and Divination)!
Η προσέγγιση στην αστρολογία και την παραδοσιακή κοσμολογία παρέχει τη βάση της έρευνας και των συμβολικών ερμηνειών της μαντικής. Οι πρακτικές και οι παραδόσεις της μελετώνται με κριτικό πνεύμα υπό το πρίσμα της παραδοσιακής μεταφυσικής και φιλοσοφίας, θρησκείας και μαγικών σχημάτων, αλλά και των σύγχρονων ψυχολογικών θεωριών.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.kent.ac.uk/secl/thrs/postgraduate/cosmology/index.html.

Στην απέναντι πλευρά της Μάγχης, στη Γαλλία, η Σορβόνη μέσα από τα διάφορα πανεπιστήμιά της προσφέρει, σε διαφορετικά επίπεδα, πεδίο έρευνας για προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Γνωστή είναι η δουλειά που κάνει απο τη δεκαετία του ‘70 ο καθηγητής Antoine Faivre που διδάσκει Ευρωπαϊκή Ιστορία του Εσωτερισμού και του Μυστικισμού και διευθύνει το αντίστοιχο τμήμα στην École Pratique des Hautes Études (Sorbonne). Τα μαθήματα περιλαμβάνουν ενδεικτικά την Ιστορία της Εξέλιξης του Εσωτερισμού στη Σύγχρονη Ευρώπη, Καμπαλά και Αριθμολογία στην Αναγέννηση κ.ά.
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.ephe.sorbonne.fr/index.php?option=com_content&task=view&id=88&Itemid=140. Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε στο http://www.ephe.sorbonne.fr/index.php?option=com_content&task=view&id=268.

Τέλος, στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (Université Libre de Bruxelles, http://www.ulb.ac.be/homepage_uk.html) δεν μπορεί παρά να βρεί ό,τι αναζητά ένα ελεύθερο πνεύμα.
Το πανεπιστήμιο, που δημιουργήθηκε το 1834 απο φιλελεύθερους και ελευθεροτέκτονες καθηγητές για να προσφέρει ελεύθερη έρευνα απέναντι στο Καθολικό Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, έχει να επιδείξει τουλάχιστον τρείς κατόχους βραβείου Νόμπελ μεταξύ των καθηγητών του και ορισμένα από τα πιο δραστήρια ερευνητικά τμήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Περιλαμβάνει το Ινστιτούτο σπουδών των θρησκειών και του εκκοσμικευμένου (Institut d’étude des religions et de la laïcité CIERL) που υπάγεται στο τμήμα Φιλοσοφίας και Επιστημών των Θρησκειών.
Εδώ οι άνθρωποι εξετάζουν επιστημονικά, και όχι απολογητικά, το θρησκευτικό φαινόμενο σε όλες του τις διαστάσεις (ιδεολογικά, εννοιοολογικά, ιστορικά, κοινωνικά, πολιτικά) και σε σχέση με την εμφάνιση της ελεύθερης σκέψης. Κάτω απο αυτό το πρίσμα μελετούν τις πρώτες λατρείες, τον αρχαίο πολυθεϊσμό, τις μονοθεϊστικές θρησκείες, τον ελευθεροτεκτονισμό και το New Age.
Nα σημειώσουμε κλείνοντας ότι ορισμένα από τα πανεπιστήμια αυτά δίνουν το δικαίωμα σπουδών εξ αποστάσεως.